Никола Д. Кики

Никола Д. Кики (1841 − 1918) и Евгенија Кики (1855-1933) били су имућни трговачки брачни пар и истакнути добротвори. Никола Д. Кики умире пред сам крај Првог светског рата и сву своју имовину завештава Београдској трговачкој омладини, под условом да његова супруга има право вођења послова и уживања до своје смрти. Иако у тешким послератним условима, Евгенија успева да имање увећа, а уз супругову имовину прилаже и имовину својих родитеља од које је изграђена данашња Трговачка школа. Фонд Задужбине Николе и Евегеније Кики процењивао се на 20 милиона ондашњих динара и обухватао је поред породичне куће и радње у Краља Петра још бројна имања и локале у Београду.

У његовом власништву била и кафана "Уједињене" која се налазила на плацу на коме су данас зграде Етнографског музеја и Аеро клуба. Од продаје овог плаца и других средстава формиран је фонд за изградњу болнице за пострадале и сиромашне трговце, београдску трговачку омладину и њихове породице. За локацију је изабран плац у Звечанској 9. Изградња болнице почела је 1937. године, свечано отварање уследило је 12. маја 1940. године, а пуштена је у рад 15. јуна исте године.

Болница је имала три одељења: интерно, хирушко и гинеколошко и била је опремљена најмодернијом опремом. Данас се у њеној згради налази Клиника за опекотине, пластичну и реконструктивну хирургију Клиничког центра Србије. Поред болнице, видљиво име Николе и Евгеније Кики носи и палата у Кнез Михаиловој 50, на самом углу са Краља Петра, одакле је и почела прича овог хуманог пара.