Тома Ванђел

Тома Ванђел (1834-1906) био је имућни трговац дуваном и истакнути добротвор. Иако се пред крај живота повукао из посла, Ванђел Тома располагао је значајним богатством. Српској цркви у Солуну завештао је 1000 динара у злату, а већи део имовине наменио је Српском трговачком друштву за основање Фонда Ванђела Томе. Његова сврха била је финансирање школовања сиромашних српских и грчких трговачких ученика из Македоније. Фонд је на управљање добио позамашних 40.000 динара, као и зграду хотела "Булевар". Ово здање чинио је, заправо, блок зграда између Македонске, Француске и Браће Југовића.

Фонд намењен за потребе Београдске трговачке омладине био је врло профитабилан. Сваке године од његових прихода одећом и обућом је опремано и финансирано школовање између 40 и 60 сиромашних ђака. Као и остале задужбине, и овај Фонд је угашен после Другог светског рата, а његова имовина је национализована. Иако је Томина задужбина трајно угашена, а на згради на углу Македонске и Браће Југовића нема чак ни табле посвећене великом добротвору, једно место у Београду чува успомену на њега.

У питању је споменик дешавањима на Чукур чесми на углу Добрачине и Јованове улице и Томино име уклесано за вечност на његовом постаменту. Наиме, поред других доброчинстава, велика Ванђелова жеља била је да се обележи место страдања 1862. године. У ту сврху тестаментом је оставио 100 дуката у злату, вредности тадашњих 12.000 динара, да се на простору између "Булевара” и Народног позоришта подигне споменик браниоцима Београда. Услов је био да споменик изради неки домаћи вајар. После бројних компликација, од тачног утврђивања места где се налази чесма, до избора места и аутора споменика, 1931. године откривен је данашњи споменик, за кога је скулптуру "Дечака са поломљеним крчагом” извајао Симеон Роксандић.