Задужбине

Читава листа

Манастир Високи Дечани

Српски средњовековни православни манастир. Задужбина краља Стефана III Уроша Немањића

Манастир Грачаница

Манастир Грачаница на Косову и Метохији, на обали реке Грачанке надомак Приштине, задужбина је краља Стефана Уроша II Милутина Немањића.

Студеница

Студеница је средњевековни манастир у долини Студенице, леве притоке Ибра под планином Радочелом. Манастир је задужбина Стефана Немање.

Споћани

Налази недалеко од Новог Пазара, 16 км западно уз ток реке Рашке. Манастир је задужбина Стефана Уроша I Немањића, познатијег као Урош Велики.

Текелијанум

Текелијанум је задужбина коју је основао Сава Текелија, са циљем да се у њој школују сиромашни и најбољи српски ђаци и студенти из свих крајева где су живели Срби.

Капетан Мишино Здање

Капетан Мишино здање једна од најпознатијих грађевина деветнаестог века у Београду. Налази се у улици Студентски трг бр. 1, а саграђена је у периоду од 1857. до 1863. године.

Игуманова палата

Игуманова палата која се налази на Теразијама у Београду подигнута је 1938. године према пројекту Петра и Бранка Крстићa, у стилу модернизма.

Задужбина Стевана Магазиновића

Задужбина Стевана Магазиновића била је највећа задужбина под управом Министарства просвете. Такође, ово је била једна од првих задужбина у Србији.

Задужбина Николе Спасића

Задужбина Николе Спасића основана после његове смрти, а по својеручном написаном тестаменту од 9. фебруара 1912. године. Званично почела са радом 30. априла 1920. године.

Задужбина Илије М. Коларца

Задужбина Илије М. Коларца или Коларчев народни универзитет се налази се на Студенском тргу 5, у центру Београда. Зграду Коларчевог универзитета је пројектовао српски архитекта Петар Бајаловић.

Задужбина Ђоке Јовановића

Задужбина Ђоке Јовановића је кућа некадашњег добротвора и рентијера Ђоке Јовановића у улици Вожда Карађорђа бр.16 у Нишу, настала је 1930. године.

Задужбина Влајка Каленића

Задужбина Влајка Каленића се налази у Београду, која данас има за циљ помоћ одличним студентима слабијег материјалног стања Економског факултета Универзитета у Београду.

Манастир Бањска

Манастир Бањска је српски средњовековни православни манастир саграђен између 1312. и 1316. године, као задужбина и маузолеј краља Стефана Уроша II Милутина, по узору на Богородичину цркву у Студеници.

Манастир Градац

Манастир Градац је српски средњовековни православни манастир који је грађен између 1277. и 1282. године, као ктиторска задужбина српске краљице Јелене Анжујске, жене краља Уроша I.

Манастир Раваница

Манастир Раваницa је српски средњовековни православни манастир који се налази у подножју Кучајских планина, код Ћуприје. Раваница је задужбина кнеза Лазара Хребељановића.

Манастир Љубостиња

Манастир Љубостиња је српски средњовековни православни манастир који се налази у непосредној близини Трстеника. Изграђен је крајем 14. века, у стилу Моравске школе.

Манастир Жича

Манастир Жича је српски средњовековни православни манастир који се налази У прелепој долини Ибра и Рашке у близини Краљева.

Манастир Милешева

Манастир Милешева је српски средњовековни православни манастир који се налази на реци Милешевци код Пријепоља. Подигао ју је краљ Стефан Владислав у првој половини 13. века као своју задужбину и маузолеј.